Siakap Untuk Dia

Asalamualaikum. Apa kabarkah?
Baca tang tajuk tu macam nak tergelak rasa. Setelah dua hari tak mampu nak gerak sangat, makan ubat-baring, gitu je la untuk dua hari. So hari ni tangan dah gatal sangat nak masak.

Semalam masa ikut ayah dan ibu gi balai polis buat report, singgah pasar jap. Teringat ayah teringin nak makan siakap 3 rasa. Beli barang sikit, buah sikit untuk segarkan badan ni ha.

So, malas nak taip panjang2, here the recipe. Resepi ini adalah resepi seorang insan yg tak reti masak (saya letttuww..haha) dan resepi seorang budak yg suka edit resepi orang(saya lettuwww).

Resepi Ikan Siakap 3 Rasa

Bahan2 :


Bahan yg dipotong dadu :
1 1/2 bawang besar
1/3 batang carrot
1/2 lada benggala
2 lada hijau
1 biji tomato( dibuang biji)
1/2 nenas muda
1/2  batang timun

Bahan untuk tumis dan ditumbuk :
1/2 bawang besar
3 biji bawang putih
1 inci halia

Bahan untuk sambal :
5 sudu besar lada boh / cili giling
4 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos tomato
1/2  cawan air
1 sudu besar tepung jagung (larutkan dalam air sedikit)

Ikan siakap tu siang elok2. Nak hilangkan bau dan lendir, ibu kata basuh dengan tepung gandum. Dah siap tu, salut ikan dengan campuran tepung jagung dan tepung kentucky. Suka ati korang la nak goreng macam mana. Saya suka2 je guna tepung ni. Hihi. Jangan lupa kelar sikit tepi2 ikan tu supaya isi dia cepat masak.

Ni bahan2 untuk 2 ekor ikan siakap saiz sederhana. Family saya ni besar. Pastu kuat makan. Mohon faham tu. Haha.

Cara2 :

1. Masukkan minyak masak 1 cawan. Goreng ikan sampai warna keemasan. Nak tau masak ke tak, cucuk dengan garfu. Jangan sampai garing sangat. Kalau ayah dia tak suka. Nanti hilang rasa fresh ikan tu. Dah siap,letak tepi.

2. Guna minyak yg sama, masukkan bahan tumis. Tumis sampai naik bau.

3. Masukkan lada boh sampai agak2 lada tu dah masak. Orang tua kata sampai garing. (Jangan hangit tau! Hihi )

4. Pastu masukkan semua bahan2 untuk sambal tu kecuali tepung jagung. Masuk la garam dan gula ikut sesedap rasa tekak anda.

5. Bila dah masak, baru tuang air tepung jagung tu. Tujuan dia supaya pekat sikit la kan. Lagi ummphh gittuu!

6. Dah pekat? Rasa sambal dah ok? Baru la masukkan semua bahan yg dipotong dadu tu. Tunggu la agak2 10 minit. Slow kan api.
Ada orang dia tak tunggu lama sebab nak fresh sayur2 tu. Tapi saya tunggu la sekejap sebab ada nak bagi sambal tu tahan lama.
Tak mau la cepat basi kan sebab ada nenas.

Ok dah siap. Boleh la tuang atas ikan siakap.



Saya ada masak kailan ikan masin. Ni feveret ayah dan ibu. Nak resepi jugak ke? Ala. Malas la. Saya bukan pro. Main baling2 like always!

Kailan tu beli seikat (banyak tau). Ikan masin yg dah digoreng amik la tiga potong kecik. Bawang kecik dua biji, bawang putih sebiji, tumbuk tiga2 benda ni. Tumiskan, pastu masuk je la kailan yg dah dipotong2 tu. Bubuh garam sikit. Ha dah siap!


Ok. Tangan den dah menggigil ni ha. Padan muka. Doktor dah cakap tak boleh gerak banyak. Tapi kalau dah hyper tu, hyper jugak lah. Memang tak la nak baring saje doktor oi. 

Pesanan khas dari saya, sebelum nak masak tu tuan puan sekalian, pastikan dah solat dhuha ye. Pastu setting niat dulu. Bukan nak masak sebab ayah, sebab ibu, suami or family. Tapi sebab Allah. Just imagine la kan, kita dah masak susah payah, konon satu mujahadah la tu nak masak tu, last2 ayah tak suka. Ibu pulak kata x sedap, adik kata x best, confirm kita kecewa. Tapi kalau sebab Allah, pasti kita takkan rasa kecewa bahkan nak terus mencuba. Also applicable utk kita para pembantu Allah a.k.a para duat. Jangan buat sebab orang. Supaya hati sentiasa tenang, banyakkan ingat Allah. Kalau masak tu, sambil2 la berzikir. In sha Allah. 

Ha dah. Cukup la tu. Tak larat dah nak taip. Wallahua'lam. Selamat mencuba!

#makan ubat lagi @_@

Comments

Popular Posts